IELTS (International English Language Testing System)
آزمون زبان آیلتس شاید در حال حاضر مشهور ترین آزمون در حوزه سنجش توانایی های متقاضیان در مهارت های خواندن و درک مفاهیم، نگارش، شنیداری و مکالمه آنها به زبان انگلیسی باشد. این آزمون که دارای سابقه طولانی می باشد به طور مشترک توسط IDP Australia ،British Council و Cambridge University طراحی و برگزار می گردد.
مراکز برگزاری این آزمون بسیار زیاد و در همه کشورهای دنیا فعال می باشند. این آزمون در دو مرحله به صورت حضوری برگزار می گردد. یک مرحله از آن به سنجش کتبی توانایی های شنیداری، خواندن و درک مفاهیم و نگارش پرداخته و مرحله دیگر آن که در روز جداگانه ای می باشد به سنجش توانایی های گفتاری فرد از طریق یک مصاحبه رو در رو با ممتحن می پردازد.
بر اساس برنامه ریزی های مراکز برگزاری مختلف گاه آزمون شفاهی در ابتدا و آزمون کتبی در روزهای بعد از آن برگزار گردیده و گاه ابتدا آزمون کتبی و بعد شفاهی برگزار می شود. فاصله این دو مرحله از آزمون می تواند حتی تا یک هفته هم باشد.
آزمون شفاهی در دو نوع Academic و General Training یکسان بوده و هیچ تفاوتی ندارد.
این آزمون به طور اصلی از یک مرحله کوتاه ابتدایی آغاز می گردد که در حد یک دقیقه بوده و متقاضی به معرفی خود می پردازد. این مرحله ابتدایی شامل هیچ نمره مثبت و یا منفی نیست و صرفا جهت کاهش استرس متقاضی و آشنایی دو طرفه متقاضی و ممتحن با لهجه یکدیگر می باشد.
اولین مرحله اصلی آزمون شفاهی آیلتس با نام Familiar Topics یا موضوعات آشنا با سؤال و جواب حول محور موضوعاتی می گردد که در مورد شخص متقاضی، خانواده، شغل، تحصیلات، شهر محل تولد، شهر محل زندگی، دوستان، علایق و غیره می باشند.
از آنجایی که متقاضی برای پاسخگویی به این سؤالات نیاز به فکر و تحلیل ندارد، از وی انتظار می رود که در اندک زمانی شروع به پاسخگویی کرده و در بین صحبت مکث نداشته باشد. تأخیر در پاسخگویی و یا مکث در بین جملات به طور مستقیم حمل بر ضعف او دردایره دستور زبان و واژگان می گردد. این قسمت از آزمون معمولا بین 5 تا 7 دقیقه طول می کشد.
آزمون شنیداری آیلتس نیز همچون آزمون گفتاری آزمون آیلتس برای انواع General Training و Academic یکسان بوده و بین آنها هیچ تفاوتی نیست. این بخش از آزمون دارای 4 قسمت که هر بخش شامل 10 سؤال می شود. به آزمون شنیداری آیلتس 40 دقیقه تخصیص داده شده است که 30 دقیقه آن برای شنیدن قایل ها و پاسخگویی به سؤالات می باشد و 10 دقیقه برای جابجایی پاسخ ها از دفترچه به پاسخ برگ. با جلو رفتن أزمون سؤالات به طور تدریجی مشکل تر خواهند بود.
نکات مهمی که می بایست درباره آزمون شنیداری آیلتس بدانید:
1- در برخی مراکز سؤالات به طور عمومی و از طریق اسپیکر پخش می شوند و در برخی مراکز هر داوطلب هدفون خود را به طور مجزا دارد. این نکته می تواند در انتخاب مرکز آزمون مناسب برای شما مؤثر باشد.
2ـ فایل های صوتی فقط یک بار پخش می شوند و شانسی برای پخش مجدد وجود ندارد.
3ـ نمره دهی بر اساس بازه تعداد پاسخ های صحیح شما می باشد و نمره منفی وجود ندارد. پس همه سؤالات را حتی اگر شده به طور شانسی پاسخ دهید.
4ـ قبل از پخش هر قسمت به شما فرصت کافی برای خواندن سؤالات داده می شود.
5ـ شما می توانید در حین پخش فایل ها جواب های خود را در دفترچه سؤالات نوشته و پس از پایان فایل فرصت کافی جهت پاکنویس پاسخ ها در پاسخ برگ را خواهید داشت.
6ـ در پاسخگویی به سؤالاتی که جواب آنها یک واژه یا عبارت می باشد، دیکته آن واژه یا عبارت اهمیت بالایی دارد. با نوشتن پاسخ درست ولی با دیکته جواب نمره آن سؤال را از دست می دهید.
حال به توضیح و توصیف بخش های آزمون شنیداری آیلتس می پردازیم:
1ـ مکالمه با موضوع اجتماعی بین ۲ نفر A social Conversation
در این قسمت متقاضی مکالمه ای با موضوعی کاملا اجتماعی و روز مره بین دو نفر را خواهد شنید. موضوعات این مکالمه می تواند بسیار متنوع و تصادفی باشد. از موضوعات مربوط به آب و ها، خرید، مدرسه، دانشگاه، آدرس……. تا موضوعاتی همچون مشکلات شخصی فردی که به دنبال راه حل و پیشنهاد است. همانطور که قبلا ذکر شد، این بخش مانند بخش های دیگر دارای 10 سؤال بوده و مدت زمان فایل متنوع و به پک سؤالات آن جلسه آزمون بستگی دارد.
2ـ توضیحات یک شخص درباره یک موضوع روزمره و اجتماعی A social monologue
در این بخش آزمون شنیداری از هیچ مکالمه ای استفاده نشده و یک شخص به تنهایی به ارائه توضیحات درباره یک موضوع روز مره می پردازد. همانند دیگر بخش ها این موضوع می تواند تنوع بسیار بالایی داشته باشد. توضیحات درباره بخش های مختلف یک دانشگاه و یا خانه ای که قصد فروس آن را دارند و…… . این بخش نیز دارای ۱۰ سؤال بوده و مدت زمان آن متغیر و مربوط به پک سؤالات آن آزمون می باشد.
3ـ مکالمه چند نفده با یک موضوع آموزشی An educational or training conversation
این بخش شامل یک مکالمه بین چند نفر می شود. موضوعات این بخش اغلب آموزشی می باشد. موقعیتی که در آن شخصی سعی در توضیح و آموزش مطلبی به دیگران دارد و دیگران در این مکالمه سؤالات و نظرات خود را مطرح می کنند و شخص اصلی پاسخگوی آن ها می باشد. حداکثر تعداد شرکت کننده در این مکالمه ۴ نفر بوده و لهجه های آنها به احتمال قوی از یکدیگر متفاوت می باشند. 10 سؤال نیز به این بخش تعلق گرفته است.
4ـ سخنرانی دانشگاهی با یک موضوع علمی An academic monologue
در این قسمت از آزمون، یک دانشجو و یا استاد دانشگاه در حال ارائه یک تحقیق یا لکچر با موضوعی کاملا علمی می باشد. شاید این بخش از آزمون را بتوان مشکل ترین قسمت دانست. نکته قابل توجه اینست که در مورد سؤالاتی که نیاز به نوشتار واژه یا عبارت دارند، طراح سؤال نهایت سعی خود را می کند تا از واژگان علمی که اغلب دیکته های مشکل و یا نا آشنایی دارند استفاده نشود. این قسمت، بخش پایانی آزمون شنیداری بوده و همانند باقی بخش ها دارای 10 سؤال می باشد.
بر خلاف آزمون های گفتاری و شنیداری آیلتس، این قسمت از آزمون در نوع Academic و General Training متفاوت می باشند. در هر دو نوع آزمون این بخش دارای 3 متن، 40 سؤال و 60 دقیقه وقت می باشند. کلیه زمان برای خواندن متون و پاسخ به سؤالات چه در دفترچه و چه به طور مستقیم در پاسخبرگ همان ۶۰ دقیقه بوده و زمان بیشتری برای جابجایی سؤالات در نظر گرقته نشده است. نمره این آزمون بر اساس بازه تعداد پاسخ های صحیح در نظر گرفته شده است. نکته جالب هرم برعکس نمره دهی آزمون Reading در دو نوع General Training و Academic می باشد. در نوع Academic ، سؤالات مشکل تر می باشد ولی بازه نمره دهی آزمون طوری طراحی شده که با پاسخگویی به تعداد کمی از سؤالات می توان به نیمی از نمره و یا حتی بیشتر از آن دست یافت. در نوع General Training، سؤالات ساده تر می باشد ولی برای کسب نمره بالاتر، می بایست به تعداد بیشتری سؤال پاسخ داده شود.
IELTS General Training Reading Test
همانطور که قبلا مطرح شد، آزمون آیلتس General Training بیشتر به محک زدن قدرت استفاده از زبان انگلیسی متقاضی در موقعیت های روزمره و اجتماعی می باشد. به طور طبیعی آزمون خواندن و درک مفاهیم این مدل از آزمون، به متونی همچون مقالات اجتماعی و روزمره مجلات و روزنامه ها، دستورالعمل استفاده از یک وسیله، روش انجام کاری مشخص و یا دستور پخت یک غذا… می پردازد.
ELTS Academic Reading Test
طبیعت نوع Academic آزمون آیلتس در قسمت خواندن و درک مفاهیم موجب شده است تا این قسمت از آزمون کمی مشکل تر شده و نیازمند تسلط بر واژگان پیشرفته باشد. موضوعات کاملا علمی و تحقیقلتی بوده و دارای تنوع بالا می باشند. در طرح متن و سؤالات این بخش سعی شده است تا فرد با داشتن تسلط بر زبان انگلیسی و نه موضوعات مطرح شده بتواند به سؤالات پاسخ دهد.
آزمون نوشتار آیلتس در دو نوع Academic و General Training از نطر زمان و تعداد واژگان شبیه یکدیگر می باشند ولی از منظر نوع موضوع و خواسته های آزمون از یکدیگر متفاوت هستند. قسمت نوشتاری آزمون آیلتس دارای دو بخش می باشد. 60 دقیقه به این قسمت از آزمون تخصیص داده شده و تقسیم این زمان در بین دو متنی که باید نوشته شود بر عهده خود متقاضی می باشد. پیشنهاد خود آزمون، تخصیص 20 دقیقه به تسک اول و 40 دقیقه به تسک دوم می باشد. جواب ها تنها در قالب جمله و پاراگراف مورد قبول بوده و استفاده از لیست، بولت پوینت و یا جملات کوتاه قابل قبول نمی باشد.
تسک اول در هد رو آزمون می بایست شامل حداقل 150 واژه و در تسک دوم شامل 250 واژه باشد.
IELTS General Training Writing
در نوع General Training ، تسک اول در اغلب اوقات مربوط به نوشتن یک نامه می باشد. تمامی مواردی که باید در نامه مطرح شود، معرفی شده و متقاضی می بایست با رعایت فرمت استاندارد یک نامه، اقدام به طرح موارد یاد شده گردد. زمان پیشنهادی برای این قسمت 20 دقیقه بوده و نامه نمی بایست کمتر از ۱۵۰ واژه باشد. مطرح نشدن یک یا چند مورد خواسته شده در متن نامه و یا مطرح کردن موارد اضافه بر سازمان موجب کسر نمره می گردد.
در تسک دوم، متقاضی می بایست مقاله ای با موضوع داده شده بنویسد. زمان پیشنهادی برای ایت تسک 40 دقیقه بوده و این مقاله نمی بایست کمتر از 250 واژه باشد. موضوعات این تسک به طور کلی موضوعات روزمره و اجتماعی بوده و بستر علمی و آکادمیک ندارند. متقاضی برای نوشتن این تسک نیازی به داشتن اطلاعات عمومی بالایی ندارد.
IELTS Academic Writing
تسک اول قسمت نوشتاری نوع Academic آزمون آیلتس، تفسیر یک نمایه از داده های آماری و یا علمی میباشد که می تواند به شکل های مختلف ارائه شده باشد. این اشکال شامل نمودار، دیاگرام، اینفوگرافی، شکل یک پروسه……. می تواند باشد. متقاضی موظف به ارائه توصیف و گزارشی از این نمایه می باشد. این توصیف می بایست طوری انجام پذیرد که ممتحن بدون دیدن آن نمایه و تنها با خوتندن مقاله بتواند آنرا در ذهن خود ترسیم کند. شاید مطرح شدن تمامی جزئیات اجباری نباشد ولی ارائه نظرات شخصی و اطلاعات اضافه می توانپ موجب کسر نمره گردد. مدت زمان پیشنهادی برای این تسک 20 دقیقه و متن نمی بایست کمتر از 150 واژه باشد.
در تسک دوم، متقاضی موظف به نوشتن یک مقاله با موضوعی علمی می باشد. تسلط بر اطلاعات عمومی می تواند به این بخش کمک شایانی بکند ولی آنچه که بیش از هد چیز دیگری مورد توجه می باشد، پاسخگویی کامل به سؤال مطرح شده و اثبات آن از طرق مختلف همچون مثال، تجربه، آمار و حقایق علمی و آماریست. در نوشتن این مقاله، کلیه استاندارد های یک مقاله دانشگاهی می بایست رعایت شود. مدت زمان پیشنهادی 40 دقیقه بوده و مقاله نمی بایست کمتر از 250 واژه باشد.
در دومین مرحله این آزمون، ممتحن به طور تصادفی کارت سؤالی از میان کارت هایی که در دست دارد به متقاضی می دهد. بر روی این کارت سؤال اصلی و کلی مطرح گردیده و در ادامه 4 یا 5 سؤال دیگر با همان موضوع وجود دارد. متقاضی با در دست داشتن قلم و کاغذ، ۱ دقیقه فرصت دارد تا راجع به آن سؤال فکر کرده و در صورت تمایل از افکار خود یادداشت برداری کند.
پس از پایان ۱ دقیقه تفکر، ممتحن با تنظیم کردن تایمر بر روی ۲ دقیقه از وی می خواهد تا بدون وقفه و در قالب یک لکچر به آن سؤال پاسخ داده و با مثال و دلیل آن را توضیح دهد. جواب متقاضی نمی بایست بیشتر و یا کمتر از 2 دقیقه باشد.
توجه داشته باشید که هدف پاسخگویی کامل به سؤال اصلی بوده و سؤالات زیر سؤال اصلی فقط به جهت کمک فکری به متقاضی و موضوعات مرتبطی که می تواند مطرح کند بر روی کارت نوشته شده اند. این مرحله با احتساب توضیحات ممتحن و زمان تفکر و پاسخگویی بین 3 تا ۴ دقیقه به طول می انجامد.
در مرحله سوم و نهایی آزمون که Unfamiliar Topics یا موضوعات ناآشنا نام دارد، سؤالاتی مطرح می گردد که نظر شخصی متقاضی در مورد موضوعات اجتماعی، فرهنگی، محیط زیست و غیره مورد سؤال قرار می گیرد. این موضوعات متنوع و تصادفی می باشد.
از آنجاییکه پاسخگویی به این سؤالات به احتمال زیاد نیاز به تفکر دارد، وقفه و مکث استاندارد و قابل قبول موجب کاهش نمره فرد نمی گردد. این مرحله از آزمون بین 5 تا 7 دقیقه زمان دارد.
نمره دهی به بخش شفاهی آزمون آیلتس شخصی و سلیقه ای نبوده و بر اساس شاخص های مشخص و مصوب دانشگاه کیمبریج صورت می پذیرد.