لایو با آقای حامد تقوایی:
زمینه کاری و رشته تحصیلی آقای تقوایی در ایران در حوزه IT بوده و تجربه بیزینس در ایران را هم داشتند. بعد از مهاجرت به استرالیا، به بررسی بیزینس های مختلفی از جمله بیزنس های فرانچایزی، بیزینس های نوپا، رستوران، child care، کافی شاپ… پرداختند. اما در نهایت این بررسی به راه اندازی پمپ بنزین ختم شد.
مراحل تحقیق برای خرید پمپ بنزین:
-
- سرچ در وب سایت ها و تماس با صاحبان پمپ بنزین
- درخواست ارسال حساب های مالی مربوط به 6 ماه گذشته
- بررسی بیزینس مدل ها
- مشورت با مشاورین بیزینسی
دلایل اصلی ایشان برای انتخاب پمپ بنزین:
-
- اختصاص زمان کمتر برای این بیزینس
- امکان انجام کارهای تخصصی خود
- آشنایی با بازار کار استرالیا
- آشنایی با تامین کنندگان
- آشنایی با سیستم بانکی
- آشنایی با سیستم حقوق دهی و استخدام نیروی انسانی
تفاوت بیزینس پمپ بنزین ایران و استرالیا:
سیستم پمپ بنزین در استرالیا و ایران کاملا متفاوت هست.
-
- پمپ بنزین در استرالیا کاملا خصوصی است.
- قیمت بنزین توسط دولت و یا هیچ ارگان دیگری وضع نمی شود.
- Open Market هست که قیمت بنزین را تعیین می کند. یعنی برای برخی از جایگاه ها قیمت توسط شرکت اصلی بهشون اعلام میشه و بابن آن کمیسیون دریافت می کنند. برخی دیگر خودشان بنزین را خریداری کرده و بر اساس نیاز بازار قیمت گذاری می کنند که با این بیزینس مدل، امکان نوسان قیمت در یک روز هم وجود دارد.
- قیمت بنزین رقابتی است و نرم افزارهایی برای اعلام قیمت در طول روز وجود دارد و ممکن است از ساعت 8 شب به بعد قیمت پایین تر بیاید.
- بخش زیادی از پمپ بنزین ها با سوپر مارکت هستند، به خاطر بافت شهرهای استرالیا و بخش عمده درآمد پمپ بنزین، درآمد از سوپرمارکت هست.
تاثیر بحران کرونا:
در بحران کرونا، خیلی از بیزینس ها بسته شدند اما پمپ بنزین به عنوان یک بیزینس ضروری اجازه فعالیت داشت و به دلیل استفاده کمتر از وسایل حمل و نقل عمومی، مصرف سوخت و استفاده از بیزینس های وابسته مثل تعمیرگاه افزایش می یابد.
پمپ بنزین عمدتا در استرالیا به عنوان service station ویا به زبان ساده تر Servo گفته می شود و صرفا برای سوخت گیری به پمپ بنزین مراجعه نمی کنند. کارواش(دستی یا اتوماتیک)، تعمیرگاه و کافی شاپ میتوانند در کنار پمپ بنزین فعالیت می کنند و صاحب پمپ بنزین این بیزینس ها رو به متخصصین یا مدیران اجاره می دهد. وقتی پمپ بنزین خریداری می شود، سرقفلی تعمیرگاه را هم به شما می دهند.
سایر کارهایی که می شود در کنار جایگاه سوخت انجام داد شامل فروش اغذیه مثل کباب و اجاره و اختصاص مکانی برای شسشوی حیوانات خانگی مثل گربه و سگ هست.
خرید پمپ بنزین:
خرید پمپ بنزین به دو صورت انجام میشود: خرید ملکیت زمین پمپ بنزین یا خرید سرقفلی
عمدتا خرید ملکیت بسیار گران بوده و مقرون به صرفه نیست و حداقل نیاز به مبلغ 3 الی 5 میلیون دلار برای خرید دارید. بهترین روش خرید سرقفلی یا همان خرید امتیاز استفاده از پمپ بنزین برای مدت مشخص از صاحب بیزینس و یا ملک هست.
مبلغ مورد نیاز برای خرید سرقفلی متغیر بوده و از 200 هزار دلار تا 2 میلیون دلار در نوسان است و تابع عواملی از جمله میزان سوددهی پمپ بنزین، تعداد سال های باقی مانده از قرارداد سرقفلی(هر چقدر این مدت زمان طولانی تر باشد، قیمت بالاتر است) و موقعیت مکانی پمپ بنزین هست.
محاسبه درآمد واقعی و برآورد هزینه ها
بزرگترین هزینه یک پمپ بنزین، اجاره مکان و حقوق نیروی انسانی است.
سایر هزینه ها شامل پول برق و یا پرداخت بیمه به صورت سالانه است و باید پیش بینی همه هزینه ها باید انجام شود.
لایو با آقای حامد تقوایی (قسمت دوم):
معمولا پمپ بنزین داخل مرکز شهر نیست، به دلیل شلوغی و ازدحام جمعیت ولی در حومه وجود دارد.
عواملی که در سوددهی پمپ بنزین تاثیر دارد:
اگر در پمپ بنزین پورسانت فیکس دریافت می کنید، جاهای پرجمعیت بهتر هست.
اگر reseller هستید، مناطقی که رقابت کمتر هست بهتره. به عنوان مثال ممکن هست یک پمپ بنزین8 تا 10 ساعت با مرکز شهر با ماشین فاصله داشته باشه، ولی چون منطقه ای هست با جمعیت نسبتا کم، می توانید در قیمت گذاری بی رقیب باشید.
پمپ بنزین می تواند شبانه روزی باشد و حداقل نیاز به 3 کارمند هست که به صورتی شیفتی کار کنند. فروش بالای 400هزار لیتر در ماه، چون فروش فروشگاه هم بالاتر میره، نیروی انسانی بیشتری هم مورد نیاز است.
روی قراردادها در کشور استرالیا امکان مذاکره روی بندها و تبصره های قرارداد هست.این موضوع در مورد قرارداد پمپ بنزین هم صدق می کند.
تجربه آقای تقوایی در خرید اولین خانه:
اگر کمتر از 20% پول پیش خانه را پرداخت کنید، باید LMI پرداخت کنید.
برای کسانیکه می خواهند برای اولین بار در استرالیا خانه بخرند، دولت به خریداران کمک می کند. اگر ارزش خانه کمتر از 650 هزار دلار استرالیا باشد، معاف از پرداخت مالیات هستند. اما اگر ارزش خانه بالای 650 هزار دلار استرالیا باشد، مالیات باید پرداخت شود و با افزایش قیمت خانه، طبق فرمول محاسبه می شود.
برای انبوه سازانی که قصد ساخت واحدهای آپارتمانی دارند، روند به این صورت هست که پیش فروش از طریق بنگاه معاملات ملکی انجام می شود و بر خلاف ایران که سازنده با پول مردم شروع به ساختن واحدها می کند، در استرالیا، پول حاصل از پیش فروش واحدها در trust account قرار می گیرد و تا زمان اتمام قرارداد در این حساب می ماند. بنابراین سازنده با پول خودش و وام ( در صورت پیش فروش 20% از واحدها) باید ساخت و ساز را انجام بدهد.
به صورت کلی دو دسته از افراد می توانند کار ساخت و ساز انجام دهند:
دسته اول Builder ها هستند و مدرک مرتبط دریافت کرده اند. و بعد از 2 سال کار برای فرد دیگر، می توانند مشغول به کار شوند. این افراد سود خوبی دارند چون حقوقی و پولی به فردی پرداخت نمی کنند. معمولا 20% واحد ها را نمی فروشند(به خاطر GST) و اجاره می دهند. اگر 8 سال از ساخت خانه بگذرد، به دلیل اینکه خانه دیگر جدید نیست، دیگر لزومی به پرداخت GST نیست.
دسته دوم Developer ها هستند که شرکت ثبت می کنند و از builder ها در ساخت و ساز کمک می گیرند. معمولا یک مدیر پروژه در کنار متخصصین هر رشته را استخدام می کند تا پروژه پیشرفت داشته باشد.
Renovation اگر به قصد بازسازی منزل شخصی باشد، هر هزینه ای که در منزل می کنید باید منطقی باشد. برای اینکار یک دوره یک روزه home builder باید گذرانده شود، که بسیار کم هزینه و آنلاین هست.
اما اگر به قصد سرمایه گزاری بازسازی یک ملک را انجام می دهید، باید در نظر بگیرید که چه میزان هزینه میکنید و آیا این مبلغ از اجاره به شما بازخواهد گشت یا نه. مثلا می توانید یک خانه را با بازسازی به 2 خانه تفکیک کنید و دو اجاره دریافت کنید و مطمئن باشید که برایتان سودآور است. این بازسازی بر اساس اینکه ملک در کدام منطقه واقع شده هم می تواند در میزان سودی که عاید شما می کند، تاثیرگذار باشد. در بازسازی به قصد سرمایه گزاری، همه هزینه هایی که می کنید، قابل ادعاست و از مالیات کسر می شود.
در حوزه IT، شرکت هایی که سرویس های IT به سایر بیزینس ها می دهند و برای آن بیزینس راهکارهای مفید ارائه کنند، می تواند سرمایه گزاری پایدار و سودآوری باشد. از آنجاییکه در استرالیا تحریم وجود ندارد، سرویس شما می تواند جهانی شود. اصطلاحا این نوع بیزینسها، open market هستند. اما راه اندازی بیزینس در زمینه ورود قطعات بسیار سخت بوده، چون رقابتی بوده و نمایندگی اصلی اکثر برندها در استرالیا وجود دارد.
بیزینسی را انتخاب کنید که قابل رقابت باشد، به تخصص و مهارت زبان انگلیسی خاصی نیاز نداشته باشد.
معمولا بیزینس های B2B بیزنس های کم هزینه تر و بهتری هستند.